Nick Cave & The Bad Seeds – The Weeping Song

Go son, go down to the water
And see the women weeping there
Then go up into the mountains
The men, they are weeping too

Father, why are all the women weeping?
They are all weeping for their men
Then why are all the men there weeping?
They are weeping back at them

This is a weeping song
A song in which to weep
While all the men and women sleep
This is a weeping song
But I won’t be weeping long

Father, why are all the children weeping?
They are merely crying son
O, are they merely crying, father?
Yes, true weeping is yet to come

This is a weeping song
A song in which to weep
While all the little children sleep
This is a weeping song
But I won’t be weeping long

O father tell me, are you weeping?
Your face seems wet to touch
O then I’m so sorry, father
I never thought I hurt you so much

This is a weeping song
A song in which to weep
While we rock ourselves to sleep
This is a weeping song
But I won’t be weeping long
But I won’t be weeping long
But I won’t be weeping long
But I won’t be weeping long

Nick Cave and The Bad Seeds - The Weeping Song

Prevod pesme

Uplakana pesma

Idi sine, idi dole do reke
I vidi žene kako liju suze
Onda idi gore na planine
Tamo i muškarci liju suze

Oče, zašto sve te žene liju suze?
Sve one liju suze za svojim muškarcima
A zašto onda svi ti tamo muškarci liju suze?
Oni liju suze za njima

Ovo je jedna uplakana pesma
Pesma u kojoj se liju suze
Dok svi muškarci i sve žene spavaju
Ovo je jedna uplakana pesma
Ali ja neću dugo liti suze

Oče, zašto sva deca liju suze?
Oni prosto plaču sine
O, da li oni prosto plaču, oče?
Da, prave suze tek slede

Ovo je jedna uplakana pesma
Pesma u kojoj se liju suze
Dok sva mala deca spavaju
Ovo je jedna uplakana pesma
Ali ja neću dugo liti suze

O oče, reci mi, zašto suze liješ?
Tvoje lice deluje mokro na dodir
O ako je tako, izvini, oče
Nikad nisam mislio da sam te tako povredio

Ovo je jedna uplakana pesma
Pesma u kojoj se liju suze
Dok se uljuljkujemo u san
Ovo je jedna uplakana pesma
Ali ja neću dugo liti suze
Ali ja neću dugo liti suze
Ali ja neću dugo liti suze
Ali ja neću dugo liti suze

2 thoughts on “Nick Cave & The Bad Seeds – The Weeping Song

 1. Ovo sam pronasao na internetu o ovoj pesmi:

  “The Weeping Song” je drugi singl sa šestog studiskog albuma “The Good Son”, Nik Kejva i Bed Sidsa (Nick Cave and The Bad Seeds) objavljenog 1990. godine. Iako su mnogi fanovi u početku pesme sa ovog albuma smatrali previše blagim u odnosu na dotadašnje albume, “The Weeping Song” je postala jedna od pesama koja je na koncertima, gotovo redovno na repertoaru. Tekst pesme je apokaliptičan, gotovo religiozan, a upotpunjen je muzikom koja, kao i u većini pesama sa ovog albuma, naginje ka gospel muzici. U osnovi, “The Weeping Song” je razgovor između oca i sina, o jadu i žalosti na svetu, podvojenosti muškaraca, žena i njihove dece, međusobnom nerazumevanju bez obzira na identične probleme koji ih muče. Razgovor se i završava tako što sin tek na kraju shvata ogromnu tugu svog oca, kada je već kasno da se bilo šta promeni.

  Pesmu su zajedno otpevali Nik Kejv (Nick Cave) i gitarista Bliksa Bargeld (Blixa Bargeld), Kejv kao sin, Bliksa kao otac.

  Spot za pesmu snimljen je u čamcu, na obali Grčke. Kako je Kej kasnije govorio, u početku, zbog izgleda benda, vlasnik čamca nije želo da pristane na obalu kada su ga zvali. Spot nije snimljen na moru, već u zatvorenoj prostoriji, a u toku snimanja on i Biksa su popili veliku količinu alkohola, zahvaljujući čemu je “spot snimljen u mnogo jednostavnijem i kontrolisanijem okruženju i dobio je na plastičnosti” (Nick Cave). Kejv ipak nikada nije objasnio zašto u polovini spota on i Bliksa nose svešteničke odore, i prelistavaju knjigu, koja liči na religioznu. Tekst, po svemu sudeći, ne mora da se odnosi na odnos između oca i sina, već se može shvatiti i kao razgovor mlađeg i starijeg sveštenika ili razgovor sa svevišnjim.

  Kejv je ipak prokomentarisao da u delovima spota, kada su u odelima, on i Biksa igraju “kao dva matora homoseksualna biznismena u diskoteci” (Nick Cave). I pesma i spot ostali su upamćeni među fanovima i svrstani među deset najbolji ostvarenja ovog benda.

  Ova pesma ne govori o tomo što se vama čini na prvo slušanje. Naime, ako pažljivije pogledate spot (pun mesec, reka smrti, čitanje drevne knjige) i prođete nekoliko puta kroz pesmu, možete da zaključite da je u pitanju dijalog između dva vampira. Jedan stari (Bliksa) i jedan mladi novostvoreni (Nik). Pre njihovog razgovora, oni su upali u selo i napravili pokolj, ugrizli seljane, i sada ti seljani jecaju i umiru. Uprkos svojoj vampirskoj prirodi, stariji vampir – Bliksa – ipak pokazuje neku žal nad celom situacijom. Oni inače “neće jecati još dugo” jer se zora približava i oni se moraju vratiti u kovčege.

  1. Veliko ostvarenje Cave i b.s. (kraca verzija grupe).Predivan duet Cave i Blixa.Mozemo reci da je vrlo religiozan i upotpunjen nekom vrstom spiritualnosti sto ga cini tako posebnim hitom Cave i bs.Sam naziv ” the weeping song”(jedna uplakana pjesma) govori o sveopstem stanju neispunjenosti, tuge,neshvacenosti , kako celine tako i pojedinca.Kroz generacije.Razgovor oca i sina,zapravo sinovljevova ispitivanja oca kojima zeli da sazna zasto mora tako biti,da i decaci i zene i muskarci osjecaju isto. Rekao bih prazninu.Mislim da nije rjec samo o pukom proljevanju suza vec proljevanjem zbog spoznaje prolaznosti,u svojoj prirodnoj formi.Kako su pitanja upucena ocu mozemo tumaciti kao i obracanju Bozijih odabranika prema Bogu.
   Mada mi je to trojstvo muskarca,zene i djeteta u komparaciji sa Svetim pismom izlisno jer u pjesmi u trecem planu su zene.Vrlo velikodusno nam ova pjesma pruza snazne slike odnosa nekog ko uplakano odlazi,umire placuci zbog neceg ili nekog i slike koja se reflektuje kroz jednog nevinog djecaka.Premda dominaciju daje jaka uplakana utjeha da on nece jos dugo biti u stanju neke vrste potlacenosti odaje nam uzaludnu nadu jer vec je spoznao prolaznost.
   Rekao bih da je sveobuhvatna emocija pjesme smjestena u procjepu nase duse,koju svi posjedujemo, ocim male djece.U rascjepu koji se stvorio sam zivot sa svim svojim dobrim i losim osobenostima spoznaje.Bas tu je smjestena “the weeping song”.

   dr Edin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social profiles